ÇANAKKALE’DE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRME PROGRAMI İLE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞECEK
ÇANAKKALE’DE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRME PROGRAMI İLE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞECEK
Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) İl Çalışma Kurulunun kurulması ve faaliyetlerine başlaması İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Yürütme Kurulunda Oda ve Borsa temsilcilerinin katılımı ile görüşüldü.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol ileİŞKUR ile TOBB arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesi amaçlanıyor.
Mesleki eğitim kursuna katılmak için;
a) Genel Müdürlük tarafından belirlenecek usul ve esaslar kapsamında Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
b) Kursa başlama tarihinden önceki son on beş günde adına uzun vadeli sigorta prim bildirimi yapılmamış olmak,
c) 15 yaşını tamamlamış ve Genel Müdürlük tarafından belirlenecek üst yaş sınırını aşmamış olmak,
ç) Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
d) Kurum tarafından aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
e) İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
f) Emekli olmamak,
g) İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
ğ) Kurslara katılmama yönünde yasaklılık uygulanmıyor olmak şartları aranacak olup Kurum, kursiyer adaylarından durumlarını gösterir belge isteyebilir.
(2) İl müdürlüğü tarafından kurslara katılmalarına ve kurs sonunda istihdam edilmelerine engel durumları bulunmadığı değerlendirilen yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri kurslara katılabilirler.
(3) Kursa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde işverene ait vergi numarası altında yer alan iş yerlerindeki çalışanlar bu işveren ile düzenlenen kurslara katılamazlar.
Oda ve borsa işyerlerinden alınan talepler değerlendirilip işyeri çalışan sayısının;
• 1-4 arasında olan işyerleri için çalışan sayısı kadar
• 5-9 arasında olan işyerleri için 12 kursiyere kadar,
• 10-49 arasında olan işyerleri için 24 kursiyere kadar,
• 50 ve daha fazla olan işyerleri için çalışan sayısının %50’sine kadar kursiyer,
Talep edilen mesleklerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan yada üniversite tarafından hazırlanan eğitim programlarında teorik ve pratik eğitim olarak günde 5-8 saat hafta enfazla 6 gün olacak şekilde ve katılımcılara eğitime katıldıkları gün başına Genel Müdürlükçe belirlenen mesleklerde 653,93 TL, Bu meslekler dışında kalan mesleklerde 457,75 TL olarak kursiyer zaruri gideri ödenir. Programın sonunda 120 günden az olmamak üzere katılımcıların en az %60’ı program süresinin 2 katı süre ile istihdam edilir.
Nitelikli İşgücü açığını karşılamak üzere teorik ve pratik eğitim ile işgücünün niteliği arttırılarak işyerlerinin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak üzere Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğü olarak çalışmalar başlatılmıştır. İlerleyen günlerde programın tanıtımı için toplantılar ve eğitimler düzenlenerek ilimizde etkin bir şekilde Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programının (NİYEP) uygulanması planlanmaktadır.