Dardanos Sahilleri Özelleştirilemez!

Sahiller Halka Kapatılamaz!

Sağlık Yayın: 07 Mayıs 2024 - Salı - Güncelleme: 07.05.2024 19:18:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News
Kamuya ait olan Dardanos Kale Kafe ve eklentileri özelleştirilmek isteniyor, ihaleye çıkarıldı. Özelleştirme kapsamına alınan Dardanos Orman Kampına komşu alanda bulunan Kale Kafe kamuda kalmalı, kamusal olarak işletilmelidir.  Çanakkale halkının dinlenme, eğlenme, sosyalleşme alanı olan Dardanos sahilleri halkın kullanımına kapatılamaz, rant alanı, ticari meta olarak görülemez, özelleştirme uygulamaları kabul edilemez. Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı kıyı yasasına aykırı olan  ihale iptal edilmeli, alan halkçı kamucu anlayışla  kamuda kalmalı, halkın kullanımına sunulmalıdır.   
 
Sahillerimizi, Dardanos sahillerini ranta açan özelleştirme uygulamaları Anayasamıza ve Kıyı Yasasına aykırıdır! Anayasamızın 43.maddesi “Deniz, Göl ve Akarsu kıyılarıyla, deniz ve Göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir” derken yine aynı şekilde, 3621 sayılı Kıyı kanununun 5. Maddesinde de “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve Sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir" der. Kıyı herkesin eşit ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, oralarda hiçbir yapı yapılamaz.  Hiç istisnasız genel hükümlerin uygulanmasını istiyoruz.
 
Sahiller halkındır. Biz,  Dardanos sahili başta olmak üzere tüm sahillerin, emekçilere, yoksullara, öğrencilere, kadınlara, çocuklara kısacası Çanakkale halkına tahsis edilmesini, hiçbir şekilde özelleştirilmesini istemiyoruz. 
Kıyı Kanunu ve Anayasaya göre sahiller tamamen halkındır.   
  
Kıyı Kanunu’na göre sahil şeridi, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alandır. 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 4. maddesi sahil şeridini kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alan olarak tanımlamaktadır. Sahil şeritlerinde  öncelikle toplum ve kamu yararı gözetilmesi anayasal güvenceye kavuşturulmuştur. Yaşam alanı olan kıyılar ve sahiller tüm canlılarındır; özelleştirilemez, üçüncü şahıslara kiralanamaz, satılamaz, parayla erişime açılamaz, kıyıya erişim engellenemez, kıyılar ve sahiller kamuya açık alanlardır. 
 
Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ve ilgililere, yetkililere duyuruyor, Emek Demokrasi Güçlerini bizimle birlikte özelleştirme karşıtı mücadeleye çağırıyoruz. 
Dardanos Sahilleri Ranta Açılmasın! Sahiller Halkındır!
 
KAZDAĞLARI EKOLOJİ PLATFORMU
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.