Gökçeada’da Türkçe’yi Türkçe bilmeyenler mi öğretiyor?
Gökçeada Rum Okullarındaki Türkçe eğitimi ve Batı Trakya’daki Türk Azınlık Okullarına yönelik kısıtlamaları TBMM'ye taşındı.
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde ;
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Gökçeada Rum Okullarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den yanıt istedi. Uz, önergesinde Lozan Anlaşması'nın azınlık haklarıyla ilgili 40. ve 41. maddelerine atıfta bulunarak, bu hakların uygulanmasında adil ve şeffaf bir denetim mekanizmasının sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
“Türkçe derslerini Türkçe bilmeyen Yunan öğretmenler mi veriyor?”
Gökçeada Rum Okullarında Türkçe derslerinin yeterliliği ve kimler tarafından verildiği konusundaki iddiaları Meclis gündemine taşıyan Uz, şu sorulara yanıt aradı:
- Gökçeada Rum Okullarında (ilkokul ve lise) toplam kaç öğrenci eğitim görmektedir? 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle bu öğrencilerden sadece üçünün ikametinin adada olduğu iddiaları doğru mudur?
- Türkçe derslerini kimler vermektedir? Bu öğretmenlerin atanma süreçleri ve Türkçe yeterlilikleri denetlenmekte midir?
- Türkçe bilmeyen Yunan öğretmenlerin Türkçe dersi verdiği iddiaları doğruysa Bakanlık bu konuda hangi tedbirleri almayı planlamaktadır?
- Bu okullarda verilen diğer derslerin içeriği ve eğitim standartları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kontrol edilmekte midir?
- Batı Trakya’daki 158 Türk Azınlık okulunun Yunanistan tarafından kapatılması ve bu uygulamaların mukabiliyet ilkesi bağlamında ele alınması için Türkiye Cumhuriyeti hangi uluslararası adımları atmıştır?
- Lozan Anlaşması’nın öngördüğü şeffaf denetim mekanizması bağlamında Gökçeada Rum Okullarında herhangi bir ideolojik, siyasi veya ayrımcı eğitim verilmediğinden nasıl emin olunmaktadır? Bakanlık, bu kapsamdaki denetimlerde nelere dikkat etmektedir?
Batı Trakya Türk Azınlık Okulları için çağrı
Rıdvan Uz’un önergesinde, Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türk Azınlık Okullarına yönelik kısıtlayıcı politikalarına da dikkat çekildi. Yunanistan’ın bugüne kadar 158 Türk Azınlık okulunu kapattığını belirten Uz, Türkiye’nin karşılıklılık ilkesi çerçevesinde uluslararası arenada daha etkin adımlar atması gerektiğini ifade etti. Uz, bu konunun Lozan Anlaşması’nın sağladığı denetim mekanizmaları bağlamında ele alınmasının zaruretine vurgu yaptı.
“Denetimler şeffaf ve uluslararası hukuka uygun olmalı”
Önerge, Gökçeada Rum Okullarının ideolojik, siyasi veya ayrımcı bir eğitim anlayışıyla işletilmediğinden emin olunması için kapsamlı denetimlerin yapılması gerektiğine işaret ediyor. Milletvekili Uz, Bakanlık tarafından bu konudaki denetimlerde hangi standartların esas alındığını sordu.
“Hakların suistimaline izin verilmemeli”
Rıdvan Uz, azınlık haklarının uygulanmasında Türkiye’nin iyi niyetle hareket ettiğini, ancak Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlık Okullarına yönelik kısıtlamalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Türkiye’nin Lozan Anlaşması çerçevesindeki iyi niyetli tutumunun devam etmesi gerektiğini ifade eden Uz, dengeyi bozan bu tabloyu düzeltmek için uluslararası platformlarda güçlü bir duruş sergilenmesi gerektiğini söyledi.