Kazdağları hukuktan haber bekliyor: 'Yürütmeyi durdurun'
Kazdağları hukuktan haber bekliyor: 'Yürütmeyi durdurun'
Kazdağları’nın eteklerinde bulunan Bayramiç’in Hacıbekirler-Muratlar köyü yakınlarında faaliyet gösteren Halilağa Bakır Madeni projesi kapsamında ağaç kesimleri devam ediyor. Çevre davalarına bakan avukat Cem Altıparmak sürece ilişkin bilgilendirmede bulunarak, Danıştay 4. Dairesi’nde görülen dosyada acil karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan, CHP Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Bayramiç Belediye Başkanı Cem Atılgan, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun ile çok sayıda çevre gönüllüsünden oluşan Kazdağları Ekoloji Platformu, kesim yapılan alana gitti.
DAVA DEVAM EDİYOR'
Bayramiç’te yaşanan dava devam ederken başlanan ağaç kesiminin benzerinin 2019 yılında Kirazlı’da yaşandığını hatırlatan Altıparmak, hukuki sürece ilişkin açıklamada bulundu. Altıparmak, Danıştay 4. Dairesi’ne dilekçe gönderdiklerini, ağaç kesimlerine ilişkin görseller paylaştıklarını ve telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçilmesi için dosyanın acilen incelemeye alınıp, yürütmenin durdurulması hakkında bir karar verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Altıparmak, “Gelinen bu aşamadan sonra, bu kadar açık bir hukuksuzluğun yaşandığı davada, Kirazlı’da olanların bir benzerini bir kere daha yaşayıp yaşamayacağımız, adalete erişimin ve yargıya olan güvenin yeniden tesis edilip edilmeyeceği ve yargı mekanizmasının vatandaşların hak arama mücadelesinde meşru ve etkili bir başvuru yolu olup olmadığı, Danıştay’ın vereceği karar ile belli olacaktır” ifadelerini kullandı.
BİLİRKİŞİ HEYETİ 'KAMU YARARI YOK' DEDİ
Davanın görüldüğü Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından proje sahasında keşif yapılmış ve bilirkişi heyet raporu açıklanmıştı. Bu raporda; Çevre, Jeoloji ve Hidrojeoloji Mühendisi ile Orman Mühendisi bilirkişi tarafından yapılan ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda; proje sahasındaki orman varlığının ciddi bir şekilde zarar göreceği, bu durumun Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele yükümlülüklerine aykırı olduğu; projenin bir uzantısı olan ve maden ocağına proses suyu sağlaması amaçlanan Hacıbekirler göleti ve Kocaçay su iletim hatları projeleri gibi entegre projelerin ÇED sürecinde dikkate alınmadığı; ocak faaliyetleri sonucunda dağ, yamaç gibi yerlerin yok edilerek çukurlar açılacağı, oluşturulan atık döküm sahası, stok ve malzeme depolama sahalarıyla yüzey topografyasının değiştirileceği, tüm bu etkinliklerin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunması nedenleri ile söz konusu projede kamu yararı bulunmadığı, tespitleri yer almıştı. Buna rağmen mahkeme, 14 Haziran 2024 tarihinde, bir üyenin muhalefetine karşın 2 üyenin oy çokluğu ile davayı reddetmişti.