Çanakkaleliler İllerinde JES İstemiyor

Çanakkaleliler İllerinde JES İstemiyor

Sağlık Yayın: 24 Temmuz 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 24.07.2024 09:29:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

          Çanakkale İl Özel İdaresi, 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahasını 24 Temmuz’da saat 13.30’da birer dakika ara ile ihale edeceğini duyurdu.İhale edilecek alanlar Ayvacık (Behram ve Gülpınar olmak üzere 4 ayrı alan), Ezine (9 ayrı alan),Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde yer alıyor.

Söz konusu 36 adet Jeotermal Alan İhalesinin iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri  ve Assos Dostları olarak topladıkları 1500’e yakın imzayı Çanakkale İl Özel İdaresi’ne götürüp teslim ettiler.

         İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin ile görüşen grup ihalenin iptalini istedi. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.

Jeotermal kaynak açısından zengin olan Çanakkale ili, uzun süredir enerji şirketlerinin kuşatması altında.Halihazırda Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan BABADERE JES (MTN), İDA JES (Yerka), TRANSMARK JES (Transmark), TUZLA JES (ENDA) adlı dört adet jeotermal enerji santrali var. Ayrıca, ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralları projeleri var.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada, “Bu projelere karşı mücadelemizi sürdürürken daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesi yeniden gündeme geldi. Çanakkale İl Özel idaresi, 13/07/2017 tarihinde 21 adet, 28 Şubat 2019 tarihinde de 17 adet sahanın ihalesi için duyuru yapmış, 2019 ihalesi, Derneğimizin de içinde yer aldığı “Çanakkale’de JES’lereHayır” platformumuzun yoğun mücadelesi sonucunda iptal ettirilmişti. Köylerde bilgilendirme toplantıları yapmış, yöre halkından imza toplamış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile görüşerek imzalarımızı teslim etmiş ve CİMER üzerinden de itirazlarımızı yapmıştık.

 Yoğun mücadelemiz sonucunda Çanakkale Valiliği ihaleyi iptal etmek durumunda kalmıştı. Ancak söz konusu sahalar yenileriyle birlikte tekrar ihale ediliyor. Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santrallar, yöre halkının şikayetlerinekonu olmuş, tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenmiş, Tuzla Çayı’nda balık ölümleri gerçekleşmiştir. Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santralların yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel rapor mevcuttur. DSİ’nin EGE bölgesindeki JES’lerin etkilerine ilişkin raporlarında yeraltı sularındaki arsenik gibi ağır metal kirliliğinin artışlarına dikkat çekilmiştir. 

           36 İhalenin ayrı ayrı yapılmasının 5000 hektar limitini aşmak için bir arkadan dolanma ve usulsüzlük olduğu gibi bir sonuç çıkıyor. İhale duyurusu 13 Temmuz’da yapıldı.” dedi.

Doğan, Resmi Gazete’de yer alan İhale ilanının altında “İl Encümeni İhaleyi Yapıp yapmamakta Serbesttir”. yazdığının altını çizerek “Bizler İl Encümeni’nden  ihaleyi yapmamalarını istiyoruz. Vatandaş da itiraz ediyor, bunu da dile getirsinler.” dedi. 

 

https://www.resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiilanlar/2024/07/20240713-3-4.pdf

 

JES’ler Masum Değil!

Jeotermal Alan İhalesi İptal Edilsin!

 

KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.