Gökçeada çevresi milli park oldu
Gökçeada çevresi milli park oldu

Cumhurbaşkanı’nın 15 Ağustos 2026 tarihli kararıyla Çanakkale ve Tekirdağ açıklarında toplam 1.742,14 kilometrekarelik deniz alanı Kuzey Ege Deniz Milli Parkı ilan edildi. Karar ve ekindeki harita Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yeni koruma alanının merkezinde Gökçeada bulunuyor. Ada çevresindeki sular, deniz çayırları, balık türleri, yunuslar ve nesli tehlike altında bulunan Akdeniz foku gibi türlerin yaşam alanları arasında yer alıyor.
Gökçeada sularında Posidonia oceanica deniz çayırlarının yanı sıra 144 balık türünün bulunduğu belirtiliyor.
Gökçeada’da deniz korumasının geçmişi daha eskiye dayanıyor. Yıldız Koyu ile Yelkenkaya arasındaki alan 1999’da sualtı deniz parkı olarak korumaya alınmış, koruma sınırları 2012’de Çiftlik Koyu yönünde genişletilmişti. Yeni kararla birlikte koruma statüsü adanın çevresindeki çok daha geniş bir deniz alanına yayılmış oldu.





