ECEABAT TARIM SEKTÖRÜ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

ECEABAT TARIM SEKTÖRÜ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Yayın: 19 Nisan 2024 - Cuma - Güncelleme: 19.04.2024 12:08:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

 Eceabat İlçesinde tarım sektörünün önemli aktörlerini bir araya getiren toplantı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Eceabat tarımının geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, tarımsal üretimin arttırılması ve modernizasyonu, üretici refahının yükseltilmesi ve bölgenin tarımsal potansiyelinin iyileştirilmesi konularına değinildi. Alanında uzman kamu ve özel sektör temsilcileri, yetkililer ve üreticileri bir araya getiren çalışma, iki oturum halinde gerçekleşti.

Toplantıya Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Muhtesin Sevinç, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Yasemin Kavdır, Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, Ar. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu ile oda başkanları, muhtarlar, kooperatif başkanlarının yanı sıra çok sayıda üretici katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu çalışmanın Eceabat tarımının bileşenlerini bir araya getirmesi açısından önemine vurgu yaptı. İsmail Kaşdemir, bölgede üretim yapan üretici ve kooperatifleri destekleyeceklerini belirtti.

Toplantıda Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Eceabat'ın tarımsal potansiyeli ve bu potansiyelin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eceabat'ın zeytin, bağcılık, sebze ve meyvecilik gibi alanlarda öne çıkan bir bölge olduğunu ifade eden Türkarslan, bu ürünlerin geliştirilmesi için çeşitli projelerin yürütüldüğünü söyledi.

Zeytin yetiştiriciliğinde yeni gelişmeler hakkında bilgi veren ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Şeker, zeytin ağaçlarının verimini ve kalitesini artırmak için yeni tekniklerin geliştirildiğini ve bu tekniklerin Eceabat'taki zeytin yetiştiricilerine de kazandırılacağını söyledi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Ar. Gör Dr. Mehmet Ali Gündoğdu ise zeytinyağında kalite ve Eceabat zeytinyağının coğrafi tescil süreci hakkında bilgi verdi. Gündoğdu, Eceabat zeytinyağının coğrafi tescilinin tamamlanmasıyla birlikte ürünün değerinin ve pazar payının artacağını söyledi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Kavdır ise atık yönetiminde kompost yapımı konusunu ele aldı. Kavdır, kompostun tarımsal üretimde gübre olarak kullanılabileceğini ve bu sayede hem çevrenin korunmasına hem de tarımsal üretime katkıda bulunulabileceğini söyledi.

ÇÖMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı ise tarihi yarımadada alternatif tarım ürünü olarak tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgi verdi. Çakmakçı, birim alandan daha çok kar getiren ve görsel cazibesiyle turizmi canlandıran tıbbi aromatik bitkilerin, arıcılık faaliyetleri açısından da önemli bir yatırım olacağını kaydetti. Çakmakçı, bu bitkilerin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender de kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgi verdi.

Toplantının sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı. Tarımsal üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katılımcılar arasında fikir alışverişi yapıldı.

Toplantıya katılanlar, Eceabat tarımının geliştirilmesi için yapılan çalışmalara destek vereceklerini ve bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ettiler.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.